sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Kyrönjokimaraton

Aamu valkeni Seinäjoella viileänä, mutta poutaisena. Olimme saapuneet hotellille edellisiltana ja nyt oli tarkoitus suunnata kohti Ylistaroa, jossa juoksisimme. Olin liikkeellä juoksijaystäväni kanssa. Hotellin aamupalalla pohdin kovasti, mitä uskallan syödä. Kaurapuuroa otin, kuten myös tuoretta patonkia päällisineen, nam! Aamupalan jälkeen katsoin, että kello kymmeneltä uskallan vielä ottaa yhden juustosämpylän, sitten saa luvan riittää. Pakkasimme kamat. Vaihdoin piilolinssit silmiin ja täytin pullon urheilujuomalla. Lähdimme ajamaan.

Päämäärämme oli Ylistaron Alapään nuorisoseurantalo. Löysimme perille. Parkkeeraus oli märällä nurmikolla. Siis hyvin märällä, sukat kastuivat autolta poistuessa. Olimme varanneet puolitoista tuntia aikaa valmistautumiseen ennen lähtöä ja se tuntui hyvin sopivalta ajalta. Vaihdoimme vaatteita kylmässä huoneessa kellarikerroksessa ja valmistauduimme henkisesti. Sää oli aurinkoinen, mutta tuuli kylmästi. Koska lämpötila oli noin kahdeksan astetta, puin päälleni pitkän paidan ja pitkät trikoot. Lipitin urheilujuomaa ja odotin, milloin jännitys iskee.

Kun tuli aika siirtyä lähtöviivalle, menimme ulos. Oli kylmä! Tuuli puhalsi suoraan vaatteiden läpi ja olin ihan jäässä. Asettelin kuulokkeet korville ja suljin ulkomaailman pois. Lähtölaukaus kajahti ja juoksu alkoi. Seurani katosi saman tien kohti horisonttia. Porukkaa meni ohi oikealta ja vasemmalta, mutta annoin mennä. Kympin, puolikkaan ja kokonaisen juoksijat olivat kaikki samaan aikaan lähdössä. Juoksu tuntui raskaalta, vauhti 6:30/km. Reitti koostui neljästä kympin kierroksesta ja olin etukäteen kuvitellut toisen kierroksen helpoimmaksi ja kolmannen vaikeimmaksi. Urheilujuoman olin näköjään nauttinut liian myöhään, koska jouduin tiedustelemaan WC-tiloja jo ensimmäisellä juomapisteellä. Niitä ei ollut, mutta vieressä oli kuulemma ihan hyvä pusikko. En vielä sännännyt sinne, mutta toisella kierroksella kyllä. Koko reitillä tuo puska oli käytännössä ainoa mahdollinen paikka, koska koko muu matka juostiin maalaistalojen ja peltoaukeiden vieressä. Maisema oli kyllä kaunis, oikein viehättävä pohjalainen maalaisidylli. Joku puolikkaan juoksija tuli peesissäni lähes koko matkansa.

Laskeskelin, mihin kohtiin sijoittaisin mukana kantamieni neljän geelin nauttimisen. Päätin laittaa ne joka toiselle juomapisteelle lopusta katsoen. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, koska juoksu kävi melkoisen raskaaksi jo aika varhaisessa vaiheessa. Puolivälissä matkaa tuli nälkä. Otin yhdellä juomapisteellä rusinoita ja se oli virhe. Maha heitti lievän oireen tämän jälkeen ja pohdin jo, joudunko uudelleen puskareissulle. En onneksi joutunut. Reitti kulki Kyrönjoen vartta ensin toisella, sitten toisella puolella. Koska oli hyvin tuulista, se tiesi pitkää pätkää ensin vasta- sitten myötätuulta. Vaikeimpia olivat epämääräiset kilometrit kahden- ja kolmenkympin välissä. Se vaikeasti hahmotettava 26, kun olet jo juossut kauheasti ja silti et ole vielä lähelläkään maalia. Vauhti hiipui tasaisesti seitsemään minuuttiin per kilometri. Lonkkaan sattui. Muuria ei edelleekään tullut, tuli vain hiipivä väsymys. Kolmenkymmenenneljän jälkeen aloin laskea kilometrejä maaliin. Hoin mielessäni "kahdeksan, kahdeksan, kahdeksan" ja asetin etapin, milloin saan seuraavan kerran vilkaista Garminista matkaa. Loppukiriin en kyennyt, mutta sain tsempattua itseni maaliin alle viiden tunnin.

Maalissa!

Tulos on ihan hyvä siihen nähden, miten vähän olen juossut pitkiä lenkkejä ja että pidin flunssankin ihan viime metreillä. Juoksun jälkeen nautin saunan löylyistä, perunalastuista ja mehusta. Lihaskipua on, mutta hiertymiä ei tullut käytännössä ollenkaan. Väkimäärän vähyydestä johtuen sain pokaalinkin. Ei isommissa tapahtumissa ole sellaiseen mitään mahdollisutta näin hitaalla vauhdilla. Nyt lisää juoksukilometrejä kalenteriin ja tähtäin kohti ensi syksyn Finlandiaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti